maanantai 25. helmikuuta 2013

Penkkimara

Taviskuntoilijat ja harrastajaurheilijat ovat siinä onnellisessa asemaassa, että heidän tarvitsee kilpailla ainoastaan itsensä kanssa. Tilipussin paksuus ja voi leivän päällä ei riipu tulevan kauden tuloskunnosta, eikä loukkaantuminen romuta koko ammatillista uraa. Se ei silti tarkoita, etteikö keskiverto kuntoilun harrastaja olisi kilpailuhenkinen. Ei ole lainkaan harvinaista, että  kaverukset, ystäväporukka tai työkaverit haastavat toisensa johonkin urheilulliseen tapahtumaan tai kisailevat jonkin suorituksen tekemisessä. Ja vaikka kaikki on aina "täysin leikkimielistä", tietää jokainen, että leikillä on hyvin vähän tekemistä näiden haasteiden kanssa.
Usein tällaiset haastet ovat tapahtumalähtöisiä, joku työpaikalla ilmoittautuu esimerkiksi puolimaratonille ja haastaa muut mukaan. Mutta entä jos asiaa ajateltaisinkin toisin päin. Mikä olisi sopivin tapa testata, kuka on porukan kovin jätkä tai mimmi? Testin pitäisi lisäksi innostaa osallistujia treenaamaan. Pelkkä juoksutapahtuma suosii juoksijoita ja muita kestävyyslajien harrastajia. Raudan nostaminen salilla taas antaa punttisalilla viihtyville liikaa etumatkaa. Joukkuelajit eivät tällaiseen yksilökilpaan sovellu. Ja erilaiset mailapelit ja muut taitolajit motivoivat huonosti harjoittelemaan, harva innostuu treenaamaan sulkapalloa neljä kertaa viikossa työpaikan järjestämää turnausta vaarten. Niissä todennäköisesti voittaa se, joka on lajia joskus juniorina harrastanut. Riippumatta päivän kunnosta.
Miten testata, kenellä on optimaalisessa suhteessa voimaa ja kestävyyttä? Ja vielä siten, että kilpailu voisi innostaa osallistujia kuntoilemaan ja liikkumaan aktiivisemmin. Ystäväni Maiksteri kertoi työpaikallaan järjestetystä kilpailusta, jonka mielestäni varsin hyvin sopisi tällaiseksi "leikkimieliseksi" haastekisaksi.
Kilpailu on yksikertainen, juostaan puolimaraton ja nostetaan maksimiraudat penkkipunneruksessa. Tulos lasketaan seuraavasti: puolimaratonin aika minuutteina vähennettynä penkkipunneruksen tuloksella kilogrammoina (aika-kilot). Yksinkertaista ja armotonta.



Kun tätä maratonpenkkiä pohtii hetken, huomaa, että siinä voivat pärjätä varsin erilaiset ihmiset. Tarkastelen aluksi miesten sarjaa: Kaksi tuntia puolimaratonilla ja 120 kiloa penkistä tuottavat ns. nollatuloksen, jonka Maiksterin jengi oli asettanut ns. kovan tuloksen rajaksi. Samaan pääsee juoksemalla puolimaran 1,5 tuntiin ja penkkaamalla 90 kiloa. Tai toisaalta hölkkäämällä puolikkaan kahteen ja puoleen tuntiin ja nostamalla rautaa 150 kg.


Miesten maailmanennätys puolimaratonilla on 58:23, eli maailmanennätysmiehelle riittäisi vajaa kuusikymmentä kiloa nollille pääsimiseksi. Raakapenkkipunneruksen maailmanennätys on 322kg, eli kyseiselle ladonovelle riittäisi aikaa puolimaratonin taittamiseen yli viisi tuntia. Kävelemällä matkan neljässä tunnissa olisi pistetulos -82. Puolimaratonin ME-mies tuskin nostaa 140kg penkistä, joka tarvittaisiin saman tuloksen saamiseksi. Ääripäihin mentäessä vaikuttaa siis siltä, että voimamiehet peittoavat juoksijat tässä lajissa. Mutta meille keskitien kulkijoille tämä marapenkki on mielestäni oiva tapa kilpailla elo tiellä.
Naisten harvoin näkee salilla penkkiä tekevän, se tuntuu olevan enemmän miesten harrastus. Onko hyväkuntoisen 1h 40min-juoksijan kova penkkitulos 70kg? Entä saliharrastajan, joka juoksee puolimaratonin 2h 30min? Mikä olisi naiselle ns. kova pistetulos?
Ja sitten se väistämätön. Haastan kaikki lukijani tähän kisaan tulevalle kaudelle. Osallistuminen on helppoa! Hankit ajan jostakin virallisesta juoksutapahtumasta ja käyt viikon sisällä siitä nostamassa penkkituloksen salilla. Onko kukaan messissä? Palkinnot ovat luonnollisesti teatraalisen hienoja ja ne jaetaan miesten ja naisten sarjan voittajille syksyllä juoksukauden päätyttyä.
Ps. Mikäköhän olisi tulostaso penkkimaran maailmanmestaruuskisoissa? Ja minkä lajin edustaja sen tekisi?

18 kommenttia:

Alma kirjoitti...

Naisilla puolimaraton - 2x penkki?
Mun enkka olisi siis joku 70.:)

t. penkki-Alma

Anonyymi kirjoitti...

Haaste otettu vastaan!

t. penkki-Maiksteri

Toffe kirjoitti...

Todellakin mukana :) Hauska yhdistelmä, tätä en olekkaan ennen kuullut. Täytyy laittaa viestiä kun tulos on selvillä...

Jiippari kirjoitti...

Hauska idea! Tulisiko henkilön paino/koko kuitenkin jollain tavalla ottaa huomioon? Esim. sotilaspenkkipunnerruksessa kisataan nostamalla maksimitoistot oman painon verran rautaa. Samoin kai muissakin rautalajeissa painolla on merkitystä. Veikkaan, ettei pienikokoisella kisaajalla ole juuri jakoa tässä kisassa. Tai ainakin edessä on ensin aika rankka massakausi. :) Väitteeni on siis se, että isompi nostaa lähtökohtaisesti enemmän penkistä, mutta ei välttämättä juokse lähtökohtaisesti yhtään hitaammin. Henkilön koolla saattaa siis olla merkitystä muuallakin kuin mainitsemissasi ääripäissä. Mukana kisassa anyways! t.juha

Peque kirjoitti...

Alma: Täytyy vielä pohtia tuota naisten pisteytystä. Ja muutenkin pisteenlaskua voidaan vielä kehittää, jotta siitä saadaan tasaväkinen. Ihan hyvä penkkitulos toi 70kg:)

Maiksteri: Luotinkin sinuun kuin kiveen:)

Toffe: Hienoa! Varo ettei penkkaus liikaa sotke tri-treenejä:)

Jiippari: Olet täysin oikeassa, mitenköhän tuota pisteenlaskua voisi vielä kehittää? Sen verran täytyy kyllä todeta, että harvoin se raskasrakenteisuus on etu juoksussa.

Jiippari kirjoitti...

Näinhän se on. Mielessäni oli kuva kahdesta täysin erikokoisesta keskimatkan (huippu)juoksijasta. Juoksu menisi samaa tahtia (eli kauhian lujaa), mutta penkillä kaksi päätä pidemmällä ja luonnollisesti siten muutenkin isommalla saattaisi olla etulyöntiasema. Luulen kuitenkin, että esittämäsi haaste on hyvä just näin. Tästähän saadaan oivallista dataa lajin parantamiseksi!

Anonyymi kirjoitti...

Itse tein toissa vuonna 92min puolimaea ja 125kg penkki. Mikähän ois aikaväli milloin nuo pitää tehdä? Viikko?

Anonyymi kirjoitti...

Mukana! Mielenkiinnon vuoksi täytyy verrata myös maraton - penkkitulos x2

t. Jere

Peque kirjoitti...

Jiippari: Juuri näin. Kokeillaa tällä tavalla ja katsotaan kuka voittaa. Jos se ei ole blogin pitäjä, muutetaan sääntöjä...

Anonyymi: Noilla tuloksilla hätyyteltäisiin varmasti kärkisijoja. Kuten haasteessakin lukee, pitää tulokset tehdä viikon sisällä toisistaan.

Jere: Tuon tuloksen voivat myös halukkaat raportoida ja tarvittaessa siitäkin voisin palkita sarjan voittajan:)

kispe kirjoitti...

Oooh, kesän paras (ja odotetuin) haaste.
Mukana ollaan, tottakai! :)

kispe kirjoitti...

PS: ainiin tuli mieleen, tuosta edelläolevasta Jiipparin kommentista, että jos tässä kisassa tulisi jotenkin huomioida kisaajan koko, niin olisiko leuanveto käypä mittari?

Siinä joutuisi nostamaan oman painonsa, ts. kukkakepit pääsisi helpommalla :)

Jos jokaisesta vedetystä leuasta saa X minuuttia hyvitystä aikaansa, niin sehän voisi olla tasapuolisempi, ehkä! ;)

Peque kirjoitti...

kispe: Tässä combossa on se ajatus, että isokokoiset kompensoivat raudalla sen, minkä pienempikokoisille juoksusssa häviävät. Eli siinä mielessä pitäisin tuota penkkipunnerusta "reiluna":)
Tervetuloa mukaan!

Peque kirjoitti...

kispe: Tässä combossa on se ajatus, että isokokoiset kompensoivat raudalla sen, minkä pienempikokoisille juoksusssa häviävät. Eli siinä mielessä pitäisin tuota penkkipunnerusta "reiluna":)
Tervetuloa mukaan!

Peque kirjoitti...

kispe: Tässä combossa on se ajatus, että isokokoiset kompensoivat raudalla sen, minkä pienempikokoisille juoksusssa häviävät. Eli siinä mielessä pitäisin tuota penkkipunnerusta "reiluna":)
Tervetuloa mukaan!

kispe kirjoitti...

Oho, heti lähdin hakemaan vaikeuskerrointa kisaan, kun salille polkiessa meni fillari nurin ja käsi poikki.
Onneksi katkenneen käden kanssa voi juosta, esim. mattotestissä uudet maksimit :) Mutta aika haipakkaa saa pistellä puolikkaan, että tässä kisassa pärjää!
(tavoitteena silti naisten tai selittäjien sarjan mestaruus, tottakai :))

Peque kirjoitti...

kispe: Oho, menikö pahasti? Ihan reilua silti antaa tasoitusta. Katsotaan sitten sulle sopiva sarja viimeistään syksyllä:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia hyvästä ideasta kisaan. Leikkimielinen Penkkimara toteutettiin Hcr.n yhteydessä. Juoksuajat kisailijoilla vaihtelivat 90 ja 118 min välillä ja penkkitulokset 70 ja 115 välillä. Pisteissä tulokset vaihtelivat 3-20 välillä keskimääräisen tuloksen ollessa n. 10. Huomiota herätti kuitenkin maratoonareiden jääminen selvästi peruskuntoilijoiden jälkeen, joten kisassa pärjäsi parhaiten kuntosalilla käyvät satunnaisjuoksentelijat.

Peque kirjoitti...

Kiitos tulospäivityksestä. Jos haluat ilmoittautua blogin kisaan, kerro vielä tarkat pisteet ja osallistujien nimimerkit.